Verlies & rouw

Verlies kennen we allemaal. In sommige gevallen echter valt het zo zwaar dat we het niet goed kunnen verwerken. Verdriet, verbitterdheid, of eenzaamheid kan soms zeer lang aanwezig blijven en bepalend zijn in je leven. Herinneringen kunnen erg sterke gevoelens oproepen waardoor je er niet aan wil denken of juist in blijft zwelgen. Wanneer je het gevoel hebt dat je een verlies niet goed kunt verwerken, dan zou ACT therapie kunnen helpen.

Rouw kan gaan over het verlies van een belangrijk persoon in je leven (bijv. een overleden partner of kind, een verbroken relatie), maar ook over andere belangrijke dingen zoals het verlies van je baan of positie. Ook een langdurige ziekte kan gezien worden als een verlies van het leven dat je leidde. In al deze gevallen kan rouwtherapie helpen.

ACT voor verlies en rouw

Bij ACT kun je leren hoe je je verdriet voorzichtig kunt toelaten en uiteindelijk ook accepteren. Dit is belangrijk in de verwerking, maar niet iedereen heeft thuis geleerd hoe je dat het beste kunt doen. Negeren of wegdrukken van de rouw helpt maar tijdelijk. Op langere termijn kan het zorgen voor gevoelloosheid, of intense aanvallen van verdriet of boosheid, en het kan steeds moeilijker worden om plezier te beleven. Naast acceptatie richt ACT zich op het zoeken naar hoe het leven voor jou waardevol en plezierig kan zijn, en hoe je dat stap voor stap kunt gaan toepassen.

Lichaamsgerichte verwerking

In mijn therapie heeft het lichaam een belangrijke rol. Dat is niet het geval in alle ACT therapieën. Ik zie echter dat bij het verwerken van emoties het lichaam vaak vergeten wordt. Vaak hebben mensen al lang nagedacht over het verlies en weten al goed hoe ze verder moeten. Maar emotioneel is het verlies nog niet verwerkt. Om dit goed te doen moeten we het lichaam ook betrekken. Ik maak gebruik van oefeningen om je emoties in je lichaam beter te voelen en toe te laten. Veel mensen kunnen dan in relatief korte tijd al beter met hun pijnlijke gevoelens omgaan.