ACT-therapie

Wat is ACT-therapie?

Acceptance & Commitment Therapie (ACT) is een moderne vorm van gedragstherapie en is bewezen effectief. ACT is gericht op acceptatie: je gaat niet de strijd aan met moeilijke gevoelens en gedachten, maar leert ze toe te laten. Je hebt dan ruimte en energie over om stappen te nemen naar een prettig en betekenisvol leven. ACT maakt veel gebruik van ervaringsgerichte oefeningen, onder meer uit mindfulness. In mijn behandeling maak ik ook gebruik van lichaamsbewustzijn en zelfcompassie.

Mijn aanpak

Ieder mens is anders en heeft andere behoeften in therapie. Daarom vind ik het belangrijk om samen op zoek te gaan naar wat voor jou werkt. We zullen verschillende oefeningen proberen, en we onderzoeken hoe je ook buiten de therapiekamer het beste kunt werken aan verandering.

Ik geloof dat veel mensen gebaat zijn bij beter leren voelen. Het lichaam vertelt ons hoe we ons voelen, wat belangrijk voor ons is en wat we wel en niet moeten doen. In de therapie zullen we ons daarom regelmatig op het lichaam richten. Je leert daardoor op een andere manier met gevoelens om te gaan, en je komt meer in contact te staan met je lichaam.

Voor wie?

Als je graag flexibeler wil leren omgaan met moeilijke gedachten en gevoelens, meer wil genieten van fijne momenten, of wil werken aan een betekenisvol leven, dan kan ACT je helpen. Ik bied therapie voor mensen met o.a. rouw- of verliesklachten, depressieve of angstige gevoelens, piekeren, stress, onverwerkte emoties, middelengebruik. De therapie kan ook in het Engels gegeven worden (bijv. aan expats).

Je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts.

Ik bied geen zorg aan deze cliënten:

  • Zware psychische problematiek, psychoses of persoonlijkheidsstoornissen
  • Totale desoriëntatie in tijd, plaats en persoon
  • Die niet in staat zijn om op zichzelf te reflecteren
  • Een IQ lager dan 80
  • Behoefte aan (zeer) intensieve persoonlijke begeleiding welke verder reikt dan de aanwezige begeleiding
  • Die hun hulpvraag niet kunnen uitstellen tot de volgende sessie
  • Waarbij sprake is van onvrijwillige zorg

Hoe ziet een behandeltraject eruit?

Om af te stemmen of deze behandeling bij je past hebben we kort per email of telefoon contact. Je kunt mij dan vertellen wat er speelt en ik geef je toelichting op de behandeling. Ga hiervoor naar de contactpagina.

Vervolgens stuur ik je alvast een vragenlijst om efficiënt van start te kunnen gaan. Hierin geef je wat meer informatie over jezelf en je reden voor behandeling. Dan hebben we een intake-gesprek, waarna de behandeling start. De frequentie van behandelsessies bepalen we samen op basis van wat je wil en wat het beste werkt. In het begin is dit meestal eens in de week of twee weken. Sessies duren 50-55 minuten.